My life

sâmbătă, 14 august 2010

Venezia… fereastra intre cer si ape

Piata San Marco este dominata de catedrala cu acelasi nume, devenita in scurt timp unul dintre simbolurile Venetiei, alaturi de gondole. Construita in anul 828 de catre dogele Giustiniano Participazio in stil bizantin, avea rolul de a adaposti moastele Sfantului Marc Evanghelistul, protectorul orasului. Tot aici vei descoperi trei localuri renumite, printre care si Caffe Florian dechisa inca din 1970 si a carui mobilier este cel original. O alta particularitate a cafenelei Florian este ca in orchestra acesteia canta numai romani. Seara, in Piata San Marco rasuna muzica celor trei orchestre ale localurilor. Este greu de crezut ca vei ramane indiferent in fata frumusetii momentului in care rasuna opere de Puccini in mijlocul Venetiei, in razele lunii, sub cerul plin de stele oglindite in apa..





































Venetia te poate vraji definitiv cu tot ce o defineste cu o singura conditie insa… sa o vizitezi la pas pentru ca altfel vei rata esentialul. La fel de adificatoare poate fi si o plimbare romantica cu gondola pe Canalul Grande, printre cladiri din alte timpuri ce rasar parca din mare, cerul deasupra si gondolierul care canta „O sole mio”(legenda spune ca daca treci cu gondola pe sub Poarta Suspinelor si saruti persoana iubita, dragostea va invinge orice obstacole si va fi eterna). Stradutele orasului sunt de fapt un labirint, iar daca vrei sa iesi cu bine din el trebuie sa citesti cu atentie peretii. Toate acele stradute inguste si intunecate, duc catre kilometrul 0 al Venetiei: piata San Marco. Ispitele care te vor abate de la drum nu vor intarzia sa apara: magazine mari si spectaculoase, buticuri mici si colorate, tarabe cu suveniruri, vinoteci sau cofetarii ale caror vitrine descopera cele mai nebunesti forme de prajituri.


Straduta ingusta



Gondole



Puntea Suspinelor


Cand pasesti „pe pamant venetian” intri intr-o atmosfera speciala, simti cum totul „pluteste” in jurul tau si tu odata cu intregul, te cuprinde vraja verdelui de smarald al apei si mirosul marii.





Un oras ce fusese construit din frica avea sa ajunga in scurt timp, sa fie catalogat drept cel mai frumos oras din lume. In timp ce florentinii spre exemplu erau considerati mari ganditori, venetienii erau considerati oameni foarte practici deoarece ei au reusit sa cucereasca niste mlastini pline de malarie pentru a construi un oras minunat din nimic.




Venezia~comert~



Calatoria culturala in Venetia nu se termina practic niciodata, de aceea cel mai bun mod de a cunoaste istoria acestui oras care a fost candva atat de puternic este de a il vizita pe viu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu